Светски ден на литература за деца

Во чест на роденденот на еден од најголемите писатели за деца, Ханс Кристијан Андерсен, се слави Светскиот ден на литература за деца, со цел развивање на љубов кон книгата и поттикнување на читањето, како еден од клучните сегменти за развојот на детето. Децата од нашата градинка го одбележаа овој ден низ прекрасно доживување со многубројните интересни басни и сказни.

„Втори Април е светски ден - роденден на Ханс Кристијан Андерсен.
Тогаш е празник на книгата за деца, на секоја шарена и убава сликовница!
Книгата се чува, не се оштетува, кога треба пак се препрочитува.
Книгата се сака, се гушка, се милува, сечија душа и умот го збогатува.“

Фотографиите и видеата можете да ги погледнете на следниот линк: